Kombank Art Hol

Komercijalna banka je umetnicima i ljubiteljima umetnosti otvorila vrata svog galerijskog prostora Kombank Art hol u zgradi “Politika”, u Makedonskoj 29 u Beogradu. Nekoliko zapaženih izložbi održano je tokom 2011. i 2012. godine, a od 2013. godine izložbe smenjuju jedna drugu i Kombank Art hol postaje prostor u kojem se mogu videti kako radovi mladih i talentovanih autora, tako i dela iskusnih umetničkih velikana.

Kombank Art hol je, koliko god to mogućnosti dozvoljavaju, prilagođen potrebama izlagača, a posetiocima je uživanje u aktuelnim postavkama omogućeno svih 7 dana u nedelji, od 8 do 20 časova. Ulaz u ovaj galerijski prostor se ne naplaćuje, a skoro svako otvaranje prilika je za druženje i razmenu iskustava sa autorima.

Pozivamo Vas da posetite Kombank Art Hol i pratite nas i na Instagramu, na http://instagram.com/kombankarthol, kao i da prilikom fotografisanja koristite hashtag #KombankArtHol i tagujete @kombankarthol.

E-mail: kombankarthol@kombank.com

 

 

2019

10.01 – 24.01.2019 Mini akt

Izložba „Mini akt“ rezultat je konkursa koji organizuje Udruženje umetnika i ljubitelja umetnosti „Široka staza“ iz Zemuna, na koji se odazvalo 120 umetnika iz celog sveta, inspirisanih muškim i ženskim aktom. Stručni žiri odabrao je 51 rad koji čini ovogodišnju izložbu. Umetnici čiji radovi su izloženi dolaze iz Srbije, Bugarske, Nepala, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Japana, Slovenije, Kipra i Crne Gore.

Pogledajte galeriju fotografija

2018

13.12.2018 – 08.01.2019 FotoAnimaGraf – Izložba radova studenata FPU

Izložba izrabranih radova studenata FPU, nastalih u procesu nastave u proteklih deset godina, nosi naziv „FotoAnimaGraf“ po nazivima modula odseka Primenjena grafika: fotografija, animacija i grafika i knjiga.  Uz asocijaciju na instrument – aparat, naziv izložbe „FotoAnimaGraf“, ima za cilj da prikaže strukturu samog Odseka, odnosno programske sadržaje sva tri modula kao osnovnih nastavnih jedinica Odseka, koje su međusobno srodne, imajući karakteristike interdisciplinarnog prožimanja i sadejstva. Zato su na ovoj izložbi prikazani radovi izdvojeni po stručnim predmetima koji su matični za polje grafike: grafika, ilustracija, pismo, tipografija, grafika knjige, animacija, studijska, kreativna i dokumentarna fotografija, projektovanje oblika, crtanje i slikanje.

Pogledajte galeriju fotografija
07.12 – 12.12.2018 “7 Artists, 1 Exhibition, 7 Expressions“ – Izložba radova profesora sa Univerziteta Anadolija

Izložba je segment kulturne saradnje između dve institucije od značaja u Srbiji i Turskoj (Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i Univerziteta Anadolija iz Eskišehira), koja otvara kulturni dijalog i poziva na razmenu ideja i umetničkih projekata profesora i studenata. Radovi sa ove izložbe bili su prikazani prošle godine u Skoplju, a nakon Beograda putuju u Sarajevo. Njihovi autori su umetnici i profesori Univerziteta Anadolija: Ahmet Cüneyt Er, Çiğdem Önder Er i Ercan Dural (keramika), Mehtap Uygungöz, Levent Uygungöz, Emin Bakan i Esra Albayrak Bakan (grafika i kaligrafija).

Pogledajte galeriju fotografija
14.11 – 05.12.2018 Koncepti, izložba radova studenata FPU

Izloženi radovi predstavljaju dizajnerske studije koje izlaze iz okvira standardnog i očekivanog, pomeraju granice i preispituju tradicionalne načine razmišljanja.Prikazani projekti nastali su na osnovu temeljnih istraživanja stvarnih potreba korisnika. Koncipirani su sa ciljem da se dizajnirani objekat učini dostupnijim i da se obogati iskustvo korišćenja svakodnevnih upotrebnih predmeta.

„Koncepti“ su podstaknuti novim tehnologijama i savremenim tendencijama u dizajnu i predstavljaju viziju budućnosti kroz oči mladih stvaralaca. Zajedničke osobine svih prikazanih radova su inventivnost, nesputana kreativnost i smelost u kreaciji.

Pogledajte galeriju fotografija
15.10 – 02.11.2018. Inovacija kao izazov, izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti

Na izložbi „Inovacija kao izazov“ studenti Fakulteta primenjenih umetnosti sa modula Scenski kostim iskazali su kreativnost i inovativnost u izradi kostima za scenu. Odsek se na ovoj izložbi predstavlja odabranim radovima studenata na svim nivoima studija. Izložba je pokazatelj snažne kreativnosti studenata, koja se temelji upravo na slobodi pristupa u kostimografskom postupku, gde se inovacija postavlja kao inicijalni pokretač koji provocira na stvaranje.

Pogledajte galeriju fotografija
17.09 – 09-10.2018 Likovna istraživanja u keramici, izložba radova studenata FPU

Na izložbi „Likovna istraživanja u keramici“ svoje radove izlažu studenti druge godine osnovnih studija sa odseka Keramika: Tamara Vasović, Mia  Ugrenović, Ana Milinović, Jovana Janković, Marija Pucarević Stijović, Natalija Tejić, Una Stojanović, kao i studenti master akademskih studija predmeta Unikatna keramika: Matija Krstić, Milica Petrović, Ana Bičenko, Danijela Pajović i Igor Lakić.

Selekciju radova izvršila je dr Ljubica Jocić Knežević, docentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i mentor ovih studenata.

Pogledajte galeriju fotografija
29.08 – 16.09.2018 „Studija akta“, izložba fotografija mr Dragane Antonić

Izložba fografija „Studija akta“, autorke mr Dragane Antonić iz Sarajeva, organizovana je u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti iz Beograda i Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo.

Autorka nam predstavlja temu ljudskog akta, sa umetničke i duhovne strane, kao protivtežu trendu banalizacije i vulgarizacije ljudskog, prvenstveno ženskog tela, koji odlikuje savremenu kulturu.

Pogledajte galeriju fotografija
05.07 – 26.07.2018 “Beogradske priče” – Izložba fotografija Facebook grupe “Moj Beograd dušu ima”

Pisac Momo Kapor je rekao da Beograd ne voli da pozira, da se mrda i da uvek ispadne kao neko drugo mesto. Kako Beograd izgleda na fotografijama Facebook grupe „Moj Beograd dušu ima“, prikazuje novootvorena izložba fotografija, pod nazivom „Beogradske priče“. Na izložbi je predstavljeno 66 priča ovekovečenih na fotografijama 23 autora.

Pogledajte galeriju fotografija
21.06 – 03.07.2018 Izložba radova učenika Srednje škole Tehnoart iz Beograda

Maturanti i učenici umetničkih profila srednje škole Tehnoart Beograd izložili su svoje radove nastale tokom, upravo završene, uspešne školske godine 2017/2018. Radove su predstavili učenici umetničkih profila: firmopisac-kaligraf, konzervator kulturnih dobara, juvelir, grnčar, stilski krojač i graver...

Pogledajte galeriju fotografija
23.05 – 10.06.2018 „Život originala“, izložba studenata FPU sa master studijskog programa Konzervacija i restauracija

Na izložbi „Život originala“ mladi restauratori i konzervatori predstavljaju svu kompleksnost i lepotu poziva restauratora i konzervatora, kao multidisciplinarne i međuprofesionalne delatnosti koja čini spoj umetničkog i  manuelnog umeća, kao i naučne preciznosti. Izložbu čine radovi koji prezentuju konkretne konzervatorsko-restauratorske intervencije na originalnim umetničkim delima: štafelajnim slikama, zidnim slikama, skulpturi, keramici i umetničkim delima na papiru.

Izlagači su studenti master studija studijskog programa Konzervacija i restauracija, na Fakultetu primenjenih umetnosti. Izložba na najbolji način ilustruje rezultate procesa edukacije mladog stručnog kadra, koji će se u budućnosti baviti zaštitom i očuvanjem kulturno-istorijske i umetničke baštine.

Pogledajte galeriju fotografija
27.04 – 20.05.2018 Novi motivi u primenjenom slikarstvu

Izložbu „Novi motivi u Primenjenom slikarstvu“ čine radovi tri studenta master studija smera Primenjeno slikarstvo, Veljka Vučkovića, Bojana Radišića i Željane Stojanović. Mentor je vanredni profesor Nikola Božović. Mladi umetnici kroz svoja dela uvode u umetnost nove ideje i nove poglede, njihova stvaralačka produkcija je različita, kao što su različita i njihova dela, ali kroz nove motive i „situacije“ koje njihove slike prikazuju, možemo da pratimo kako se slikarstvo menja.

„Veljko Vučković radi retroistorijske portrete sa totalitarnim obrascima u poimanju psihologije likova i egzistencijskim situacijama u kojim se isti nalaze. Kolorit je sveden, prilagođen melanholičnoj atmosferi i kompoziciji slike. Bojan Radišić uzima gotove, trenutno prezentovane vizualne sadržaje iz savremenog medijskog prostora. Predlošci su namerno izdvojeni i prezentovani kroz crno-beli filter. Umetnički koncept Željane Stojanović je potpuno drugačije umetničke prirode od predhodna dva autora. Radovi su kolaži, nastali od elemenata intenzivnog kolorita. Reciklaža kao osnov kreativnog postupka, prisutna je u procesu izrade kolaža, ali plasticitet, sjaj i namerna rustičnost u tretiranju materijala, daju im izuzetnu svežinu i ekspresivnost“, rekao je o izloženim radovima Marko Lađušić, redovni profesor FPU.

Pogledajte galeriju fotografija
03.04 – 24.04.2018 “Dizajn za bolji grad”, izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti

Izložba „Dizajn za bolji grad“ bavi se dizajnom urbanog prostora. Izloženi radovi nastali su na trećoj i četvrtoj godini osnovnih studija, kao i na master studijama, na predmetima Dizajn urbanog prostora i Urbane interakcije, pod mentorstvom docentkinje Biljane Branković, u periodu od 2014. do 2018. godine. 

Odabrani radovi, kroz prostorne prikaze, tehničke crteže i makete formiraju sliku o načinu promišljanja urbanog prostora. Paviljoni, prostorno umetničke intervencije u javnom prostoru, urbani moduli, interaktivne instalacije – neke su od tema kojima su se student bavili, tražeći prostora za svoj lični umetnički izraz i način da gradsko okruženje unaprede sopstvenim intervencijama.

Pogledajte galeriju fotografija
14.03 – 01.04.2018 Lazar Dimitrijević: „Kaligrafija u epskoj fantastici Game of Thrones“

Književno delo Džordža Martina „Igra prestola“ (Game of Thrones) i njegova ekranizacija, bili su inspiracija umetniku iz Kragujevca Lazaru Dimitrijeviću, da ovekoveči najpoznatije citate junaka ovog dela, na radovima predstavljenim izložbi koja nosi naziv „Kaligrafija u epskoj fantastici Game of Thrones“. Izložbu čine 23 rada urađena čeličnim perom, četkom i tušem.

Pogledajte galeriju fotografija
14.02 – 09.03.2018 Izložba crteža i slika Nikole Zaklana

Crtajući belom olovkom po crnom papiru, akademski slikar i svestrani umetnik Nikola Zaklan beogradskoj umetničkoj publici predstavlja svoj crno-beli svet, svet fantastičnih priča između sna i stvarnosti. Uz crno-bele crteže, izložbu u KomBank Art holu čine i slike, sa omiljenim temama autora – svetionik, mornari, voda, nebo, životinje...

Pogledajte galeriju fotografija
10.01.2018. - 09.02.2018. Međunarodna izložba „MINI AKT“

Izložba, organizovana u saradnji sa Udruženjem “Široka staza” iz Zemuna, obuhvata 41 rad koji je žiri odabrao na Međunarodnom konkursu “Mini akt”. Na konkursu je učestvovalo 110 umetnika iz 8 zemalja, a umetnici čiji su radovi odabrani dolaze iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Rusije, Nepala, Kine i Japana. Učesnici na konkursu su morali da se pridržavaju naslovne teme – mini akta i formata 19x19cm.

„Svi su značajni autori, dolaze iz raznih zemalja i sa drugih kontinenata samo sa željom da pokažu koliko su suvereni i da daju svoj doprinos ovoj prestižnoj manifestaciji. Nebrojeno puta su se dokazali kao vrsni, a radovi im svedoče o raskošnom rasponu sopstvenih izražajnih mogućnosti i imaju osoben crtački refleks“, rekla je otvarajući izložbu istoričarka umetnosti Haira Jakovljević.

Pogledajte galeriju fotografija

2017

20.12.2017 – 07.01.2018 “Zapis u kamenu”, izložba mozaika Tatjane Vojnov

Mozaicima iz ciklusa „Zapis u kamenu“ autorka Tatjana Tanja Vojnov materijalizuje apstraktne pojmove emotivnog i mentalnog stanja i prikazuje njihov subjektivni doživljaj. Izloženi radovi sastavljeni su iz više zasebnih celina. Svaka celina može da se posmatra pojedinčano, a sve celine zajedno, razvijaju priču koja prati senzibilitet autorke i imaju lični pečat. Materijal od koga su izrađeni mozaici je prirodni kamen. Prirodno stanje materijala odabranog da sačini mozaik, kao i izbor same teme, nagoveštavaju prisustvo simbolike u likovnom izrazu, a višedimenzionalnost dela postignuta je uvođenjem trodimenzionalne (reljefne) predstave pojedinih segmenata i njihovim odabranim rasporedom.

Pogledajte galeriju fotografija
28.11 – 17.12.2017 „My life in Athens“ - Izložba fotografija Miloša Bičanskog

U okviru Festivala fotografije „Vizualizator“ prikazana je izložba fotografija našeg višestruko nagrađivanog fotografa Miloša Bičanskog, nazvana „My life in Athens“. Fotograf međunarodne reputacije, koji živi i radi u Grčkoj, Miloš Bičanski, želeo je ovom izložbom da ukaže na teško stanje u kom se grčki narod nalazi. Ovu zemlju je, osim ekonomske i političke, pogodila i migrantska kriza i mnogi građani gube nadu u bolje sutra, dok mladi i obrazovani stanovnici traže način da napuste državu. Njihova priča, ispričana je kroz fotografije izložene na ovoj izložbi.

Pogledajte galeriju fotografija
05.10 – 05.11.2017 Jelena V. Atanasijević: “Novem Quadratorum”

Izložba pod imenom  „Novem Quadratorum“ otkriva nam razvoj arhitektonske misli od perioda renesanse do 20. veka. Autorka izložbe je arhitekta dr Jelena Atanasijević, koja kroz devet panoa analizira dela velikih arhitekata Andree Paladija, Vinčenca Skamocija, K. F. Šinkela, Le Krozbijea, F. L. Rajta, Riharda Mejera i Alda Rosija. Tokom naučno-umetničkog istraživanja za doktorsku disertaciju na temu „Proporcije u estetičkoj percepciji klasične arhitekture 20. veka“, autorka izložbe je došla do zaključka da postoji povezanost u razvoju estetike arhitektonskih kompozicija od antike do savremene arhitekture.

„Fibonačijeva estetika, princip usvajanja geometrijske forme, sistemi kvadrature i triangulature su uticali da se primenom istih/sličnih principa modularne koordinacije, uspostavi harmonija i visoke estetske vrednosti arhitektonskih sklopova i delova podceline“, objašnjava autorka.

Pogledajte galeriju fotografija
04.09 – 02.10.2017 Design Thinking

Izloženi radovi studenata (svih godina studija) prikazuju dizajnerska rešenja za  širok dijapazon proizvoda i predmeta, kao što su automobili, vozovi, kućni aparati, medicinska oprema, ortopedska pomagala i mnogi drugi.  Obuhvaćene su različite tematske oblasti dizajna proizvoda, počevši od analize forme, ergonomije, strukture i funkionalnosti upotrebnih predmeta. Posetioci izložbe mogu da prate dizajnersku misao, kako se kroz crteže i modele razvija u inovativnim konceptima zasnovanim na realnim potrebama. Kompleksna tematika industrijskog dizajna se usavršava i elaborira, gde završni zadaci daju studentima slobodu da svoj kreativni potencijal dublje istraže i potvrde. Prikazana su kreativna razmišljanja mladih dizajnera, koji kroz analitičko i estetsko izražavanje svakodnevnim predmetima nastoje da udahnu život.

Pogledajte galeriju fotografija
21.06 – 24.07.2017 „Industrijska pletenina“, izložba radova studenata FPU

Izložene skice, projekti i pletenina izrađena u proizvodnim pogonima domaćih trikotažnih fabrika bili su deo nastavnog plana i programa na predmetu Oblikovanje tkanog tekstila, koji je vezan za dizajn odevne i dekorativne pletenine žakar tipa, a nastali su u periodu od 2000. do 2016. godine. Predmet su vodili mr Gordana Ćirić Krstić, vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i mr Zlatko Cvetković, docent istoimenog fakulteta. Autori radova su: Marija Marinković, Ljubinka Mitrović, Maja Jakšić, Slavica Vještica, Ana Čabrilo, Marina Krupniković, Senka Kovačević, Milica Marinković, Nevenka Šmitran i Julijana Mićić.

Pogledajte galeriju fotografija
05.06 – 18.06.2017 Herardo Vargas Frias: Serigrafia y Litografia

Meksički umetnik Herardo Vargas je crtač, grafičar i ilustrator, a na izložbi u Beogradu predstavlja svoje litografije i serigrafije, kako i naziv izložbe kaže. Njegove slike i ilustracije povezuju se sa ekologijom, kulturom, humorom, ljubavlju, a teme često dodiruju i svetove Žil Verna, Luisa Kerola i Antoana de Sent Egziperija.

Pogledajte galeriju fotografija
24.05 – 01.06.2017 Emilia Gonzales, Norberto de la Torre, Predrag Todorović: „Coyoacan in Serbia“

Izložba „Coyoacan in Serbia“ beogradskoj publici predstavlja bogatstvo tema i boja karakterističnih za meksičke akvarele. Autori izložbe su Emilija Gonzales i Norberto de la Tore iz Meksika i Predrag Todorović iz Srbije. Ovaj neobičan umetnički i prijateljski spoj pokazuje da umetnost nema državljanstvo; da osim što inspiriše i izražava misli i osećanja, umetnost povezuje ljude i ujedinjuje ih.

Pogledajte galeriju fotografija
09.05 – 21.05.2017 – San o pejzažu, izložba akvarela Irene Jovanović

Izložba „San o pejzažu“ Irene Jovanović, svestrane umetnice iz Zaječara, inspirisana je prirodom. Tema izložbe su pejzaži rađeni u ateljeu, u tehnici akvarel, kao sažeti i likovno transponovani utisak o pejzažima: „Ova izložba akvarela je nastala lako, kao priča koja teče, kao boja koja sa vodom kapne tačno tamo gde treba. Pejzaži i priroda su moja velika inspiracija i energija koja me puni i preliva se iz mene kroz četku na papir... Zadovoljstvo je igrati se i likovnim elementima i iznenađenje, kada se nešto novo i zanimljivo pojavi na papiru, neke slučajnosti koje su uslovljene tehnikom i izborom materijala i načina nanošenja... Jedna beskrajna igra koja od realnog teži apstrakciji, nova mašta koja se uvek iznova rađa...“, kaže umetnica.

Pogledajte galeriju fotografija
25.04 – 07.05.2017 – Izložba radova studenata Fakulteta za dizjan iz Slovenije

Tvorci izložbe odevnih predmeta, sačinjenih od otpadnih materijala iz jedne fabrike guma u Sloveniji, su studenti studija Mode na Fakultetu za dizajn, pridružene članice Univerziteta na Primorskem: Suzana Bičanič, Erika Krašovec, Neža Plestenjak, Veronika Pečar, Estera Rezar, Natalija Krašovec, Natalija Lesjak i Tina Zonta, Tina Vraneš, Mateja Lukač i Klavdija Kolman. Pod mentorstvom vanrednih profesorki sa ovog fakulteta, Tanje Devetak i Mateje Benedetti, nastale su izložene odevne forme kao rezultat analitičnog pristupa studenata, koji su, istovremeno, razvijali tehnološke postupke obrade materijala, tražili nove metode konstrukcije i harmonične likovne kompozicije novostvorenih struktura. Izložbu je otvorila zamenica ambasadora Republike Slovenije, Mateja Norčič Štamcar.

Pogledajte galeriju fotografija
11.04 – 23.04.2017 Modne skice – Izložba radova studenata FPU

Izložba “Modne skice” prikazuje radove nastale u periodu od 2002. do 2017. godine, na osnovnim i master studijama Fakulteta primenjenih umetnosti, na Modulu savremeno odevanje. Nastavu su vodile profesorke Zora Popović na predmetima Odevanje 1 i 2 i Ingrid Huljev na predmetima Savremeno odevanje i Savremeno odevanje – modni detalji.

Pogledajte galeriju fotografija
22.03 – 09.04.2017 Trag svetlosti – Izložba radova Isidore Ristovski

Crteži, slike i projekti na kojima se svetlost poigrava sa prostorom, čine izložbu koja je otvorena u KomBank Art holu pod imenom „Trag svetlosti“. Izloženi radovi rezultat su rada mlade umetnice Isidore Ristovski, studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti, na odseku Dizajn enterijera i nameštaja. Predlog za Isidorinu samostalnu izložbu potekao je od profesora sa odseka Dizajn enterijera i nameštaja Danila Stojanovića, što govori o umetničkom potencijalu ove mlade dizajnerke.

Pogledajte galeriju fotografija
01.03. – 20.03. Radosti moja – Izložba slika studenata Fakulteta primenjenih umetnosti

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, Bojan Radišić, Veljko Vučković, Branislav Šošić, Lea Embeli, Barbara Đokić, Marija Boljević, Nevena Crnogorac, Miljana Nikolić, Željana Stojanović, Viktor Šalipur i Janko Mitrović, publici su predstavili svoja dela nastala na odseku Primenjeno slikarstvo, uz mentorstvo vanrednog profesora Nikole Božovića.

Pogledajte galeriju fotografija
14.02 – 27.02.2017 Vizuelna identifikacija

Ambasada Meksika pozvala je studente Fakulteta primenjenih umetnosti na konkurs za dizajn logotipa koji simbolizuju prijateljstvo, poštovanje, solidarnost, saradnju i zajednički napor u ostvarivanju mirnih i plodonosnih odnosa u korist naroda Meksika, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Izloženi radovi rezultat su tog konkursa, kao i procesa kreiranja vizuelne identifikacije obeležavanja godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije (70 godina), Meksika i Makedonije (15 godina) i Meksika i Crne Gore (10 godina).

Izložbu je otvorio ambasador Meksika Marko Antonio Garsia Blanko, zahvalivši se studentima i pohvalivši njihov entuzijazam i talenat. Ambasador je na otvaranju izložbe, zajedno sa ambasadorkom Makedonije, Verom Jovanovskom Tipko, dodelio i posebna priznanja pobednicama konkursa, Jovani Jocić i Jovani Janković.

Pogledajte galeriju fotografija
18.01 – 06.02.2017 Nina Savčić: “Elementi” – Izložba akvarela

Priroda je motiv na svim izloženim akvarelima. Posebna pažnja posvećena je atmosferi, odrazima u vodi, nebu koje često uzima pola formata, drveću koje naseljava pejzaž bez ljudi... Poneki rad je na granici apstrakcije; ipak, na svim akvarelima jasno se prepoznaju elementi realnosti. Ideja koja stoji iza svih radova, kao i lični motiv, jeste predstava slobode, prirode koja se razvija sama, bez uticaja čoveka. Sloboda u najizvornijem obliku, rast bez kontrole... Zato je akvarel odgovarajuća tehnika: voda se razliva i nosi boju i umetnica se više prilagođava njoj nego što je kontroliše.

Pogledajte galeriju fotografija

2016

29.12.2016 – 13.01.2016 Mini akt

Izložba prikazuje 40 radova koje je odabrao stručni žiri Konkursa Udruženja Široka staza, na koji se, od januara do maja, prijavilo 127 umetnika iz 12 zemalja. Koristeći različite slikarske tehnike, umetnici su dali svoje viđenje akta.

„Ovo je intimno slikarstvo, koje pleni, zaustavlja dah pred navalom osećanja i ukazuje na zrelost samih autora. Ljupko i s ljubavlju su pažnju poklonili ženi, želeći da je učine vanremenskom heroinom, koja živi pred nama, uhvaćena u trenu i nacrtana sa dubokim poštovanjem“ – rekla je, otvarajući izložbu, istoričarka umetnosti Haira Jakovljević.

Pogledajte galeriju fotografija
30.11 – 26.12.2016 "Tri lica..."

Izloženi radovi nastali su na trećoj godini osnovnih studija Fakulteta primenjenih umetnosti, na predmetu Plakat. Studenti su imali zadatak da analiziraju svoj autoportret na tri načina - crtački, slikarski i fotografski, zato i izložba nosi naziv „Tri lica...“. Autor izložbe je profesor FPU Zdravko Mićanović.

Pogledajte galeriju fotografija
09.11 – 27.11.2016. Zaštita kulturnog nasleđa – Izložba studenata master akademskih studija Odseka konzervacija i restauracija FPU

Izložba „Zaštita kulturnog nasleđa“ omogućava sticanje uvida u kompleksnost i lepotu poziva konzervatora-restauratora, odnosno čuvara naše kulturne baštine. Savremena konzervacija i restauracija postala je simbioza umetnosti i nauke, proširivši polje delatnosti na sve vrste kulturnih dobara. Multidisciplinarna je i međuprofesionalna delatnost, u dubokoj ravnoteži umetničkog i  manuelnog umeća, kao i naučne preciznosti. Na izložbi je predstavljena kroz radove koji prezentuju konkretne konzervatorsko-restauratorske intervencije na originalnim umetničkim delima: štafelajnim slikama, zidnim slikama, skulpturi, keramici i umetničkim delima na papiru.

Pogledajte galeriju fotografija
20.10 – 07.11.2016 Grafika kao put ka likovnoj individualnosti

Izložba predstavlja grafičke radove studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, generacija 2014/2015, nastale na na prvoj i drugoj godini osnovnih studija, na predmetu Grafika. Radovi su realizovani kao originalne grafike u tehnikama visoke i duboke štampe i njihovim kombinacijama, a autor izložbe je mr Mirjana Tomašević, vanredni profesor na FPU.

Pogledajte galeriju fotografija
28.09 – 17.10.2016 Preispitivanje granica, izložba radova studenata FPU

„Preispitivanje granica“ izložba je radova koje su izradili svršeni studenti treće i četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti, na predmetu Unikatna keramika, modul Keramika.

Izložene su keramičke skulpture, kompozicije i instalacije nastale u toku prošle školske godine. Autor izložbe je mr Ljubica Jocić Knežević, docentkinja FPU. 

Pogledajte galeriju fotografija
14.09 – 25.09.2016 Figure sećanja, izložba dipl. arhitekte Danijele Dimković

Jevrejski muzej u Berlinu, remek delo američkog arhitekte Danijela Libeskinda, inspirisalo je umetnicu Danijelu Dimković za izložbu nazvanu „Figure sećanja“. Posmatrajući ovaj muzej, ali i druge memorijalne centre, kao umetničke i arhitektonske forme, i kao mesta gde se „čuvaju“ sećanja, autorka je došla na ideju da svoje utiske provuče kroz umetnički filter i predstavi kao instalaciju u prostoru. Metalni paneli koji čine ovu instalaciju, postavljeni su višesmisleno, otvarajući priču iz poglavlja o ljudskim zločinima kroz istoriju, bezobzirnosti sa jedne i patnje sa druge strane.

Pogledajte galeriju fotografija
24.08 – 11.09.2016 Izložba radova studenata FPU na predmetu Prostorna grafika

Izložba predstavlja grafičke radove studenata 3. godine grafičkog dizajna Fakulteta primenjenih umetnosti na temu potrošačog društva i uticaja prodajnih tehnika i pakovanja proizvoda na kupce. Kroz izložene radove može da se vidi kako se menja percepcija vrednosti jednog tako banalnog i sirovog objekta kao što je cigla, kroz dobro osmišljen grafički dizajn i vizuelni narativ. 

Pogledajte galeriju fotografija
18.07 – 20.08.2016 „Vizuelni odabir“ – Izložba radova iz kolekcije Instituta likovnih umetnosti Univerziteta Verakruza

Izbor radova, pristiglih iz Meksika, i izloženih na ovoj izložbi, izvršio je Uroš Ušćebrka, profesor na Institutu likovnih umetnosti Univerziteta Verakruza.

 

Od svog nastanka pre 39 godina, Institut likovnih umetnosti Univerziteta Verakruza posvećen je svakodnevnom jačanju kreativnog stvaralaštva. Dugogodišnji rezultat je vrlo obimna produkcija različitih vizuelnih radova koji ukrašavaju prostorije matičnog univerziteta, ali i privatnih kolekcija, i izlažu se širom Meksika i inostranstva.

 

Izložbu su otvorili Aleksander Piker, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, i otpravnik poslova u Ambasadi Meksika, gospodin Hose Umberto Kastro Viljalobos.

Pogledajte galeriju fotografija
29.06 – 15.07.2016 Melting Pot

Na putujućoj izložbi slika četiri umetnice iz četiri različite zemlje (Katarina Rašić iz Srbije, Barbara Ash iz Velike Britanije, Gayatri Gamuz iz Španije i Pritam Bhatty iz Indije) svojim slikama ispituju teme identiteta i pripadnosti.

 

Izložbu su u aprilu i maju imali priliku da vide ljubitelji umetnosti u Koći i Bangaloru u Indiji, a posle KomBank Art hola, izložba se seli u London.

 

Pogledajte galeriju fotografija
15.06 – 27.06.2016 „Zvuk oka“, multimedijalna izložba

Četvoro mladih umetnika: Danilo Crnogorac (dizajn zvuka), Milica Šolajić (fotografija), Igor Andrić (fotografija) i Nemanja Blagojević (grafički dizajn), autori su multimedijalne izožbe „Zvuk oka“. Ovo izložbom želeli su da pokažu kako je korišćenjem jednog čula moguće saznati karakteristiku drugog, što su u ovom slučaju sluh i vid. Šare irisa oka su jedinstvene kod svake osobe, poput otiska prsta, a transformacijom linija šara iz kružnog u horizontalni oblik i njihovim pretvaranjem u talasnu formu, dobija se i „zvuk oka“ koji je takođe jedinstven za svaku osobu.

 

„Nije moguće čuti vid, već oči, a audio zapis svake osobe traje 20 sekundi. Posetioci izložbe slušajući zvuk prepoznaju linije irisa oka i povezuju ih u glavi. Promena krivih utiče na amplitudu zvuka i nivo, a za generisanje se koristi sinusoida, dakle osnovna talasna forma bez dodatnih harmonika. Eksperiment i izložba obuhvataju fotografije očiju načinjene makro-objektivima i prikazivanje postupka dobijanja zvuka, kao i mogućnost njegovog reprodukovanja,“ rekao je o izložbi jedan od njenih autora, Danilo Crnogorac.

Pogledajte galeriju fotografija
01.06 13.06.2016 UGA, Izložba radova studenata FPU

Na izložbi UGA“ mladi autori sa Fakulteta primenjenih umetnosti predstavili su svoje radove na kojima su prikazali različite pristupe umetnosti – kroz fotografiju, animaciju, grafiku i knjigu. Pored različitih pristupa, od klasičnih likovnih tehnika, poput slikarstva i crteža, do napuštanja tih okvira u vidu kombinovanja medija i instalacija, ove radove objedinjuje ideja o zajedničkom stvaralaštvu uz stručno vođenje profesora Mirka Ognjanovića. Izložene radove povezuje isti model, kao simbol druženja, pozitivne energije i prostora ateljea koji umetnici dele.

„Ova generacija studenata broji mnoge izložbe i nagrade iza sebe, ali inovativnost i eksperimentisanje je ono što ih karakteriše. Grupa studenata je svoje druženje započela u ateljeu, koji je simbol napretka, smeha, ljubavi, planova i maštanja. Baš zato ova izložba vraća prijateljstvo u prvi plan“ – izjavio je Vladimir Miljković, jedan od autora izložbe i zahvalio se Miloradu Stankoviću, koji je dao veliki doprinos kao „UGA“ profesionalni model.

Pogledajte galeriju fotografija
16.05 – 30.05.2016 Slovačko naivno slikarstvo u Srbiji, izložba kolekcije slika Galerije Babka iz Kovačice

Izložbu „Slovačko naivno slikarstvo u Srbiji“ otvorili su Alexander Picker, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, Andrija Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, Jan Husarik, predsednik opštine Kovačica i Vladimir Dolinay, direktor Instituta za slovačku dijasporu iz Bratislave. Predstavljena dela deo su nematerijalne kulturne baštine. Izložena je kolekcija 33 dela odabranih autora iz kolekcije Galerije Babka iz Kovačice.

„Slovačko naivno slikarstvo je jedini umetnički projekat ove veličine neke nacionalne manjine u Srbiji. Ovim projektom pokazujemo da idemo ispred vremena, zato što izložba uvezuje kulturno nasleđe i ekonomsko-turistički aspekt u spoj kreativne ekonomije. Važno je da ideju kreativne ekonomije preuzmemo iz Evrope, zato što svaka slika ima i sve elemente robe i svoju vrednost. U isto vreme da bi se utemeljio jedan pravac umetnosti potrebno je 100 godina, očuvali smo tradiciju i zato smo posebno ponosni, jer svako delo ima svoju priču, koja traje više generacija“ - izjavio je Pavel Babka, osnivač galerije Babka.

Pogledajte galeriju fotografija
27.04 – 10.05.2016 Devotion, Izložba slika Radomira Milovića

Izložba slika, koje su rađene u tehnici ulje i akril na platnu, prikazuje sve ono što je i sam izraz „devotion“ - duboku posvećenost, vezanost, prisvajanje i obožavanje.

„Radovi predstavljaju konstantnu borbu u beskompromisnoj posvećenosti pojedinca u potrazi za stvarnošću koja nas povezuje. Želeo sam da kroz svoja dela izbegnem razne materijalne, religiozne, nacionalističke forme i narativne vrednosti, već da umesto toga tragam za golom istinom. Moj rad je posvećen pojedincu, svim osobama koje teže da žive u trenutku i koje su posvećene sopstvenoj suštini,“ izjavio je Radomir Milović, autor izložbe, i dodao da su film, literatura, modni dizajn i savremena umetnost izvori njegove inspiracije, a da su uticaji različitih umetnika bitni za umetničku viziju, emotivnu i vizuelnu komunikaciju, ali da je ipak važno sačuvati sebe.

Pogledajte galeriju fotografija
12.04 – 25.04.2016 Izložba fotografija Moj Beograd dušu ima

Beogradska svakodnevica, skrivene ulice, ćoškovi i detalji koje u svakodnevnoj žurbi uglavnom ne primećujemo, predstavljeni su na izložbi fotografija članova Facebook grupe “Moj Beograd dušu ima”. Grupa je formirana zahvaljujući osnivaču Miodragu Grujiću, sa ciljem da okupi ljude koji vole ovaj grad i žele da podele tu svoju ljubav prema njemu.

Izložbu su svojim izvođenjima otvorili konsort flauta „Jakov Srejović“, profesor Živojin Velimirović, violina, Nikolina Kovačević, vokal, kao i naš proslavljeni glumac Milan Caci Mihailović.

Pogledajte galeriju fotografija
23.03 – 08.04.2016 Zgrafito – Izložba portreta i autoportreta studenata Fakulteta primenjenih umetnosti

Izložba autoportreta i portreta u zgrafito tehnici, mladih autora sa Fakulteta primenjenih umetnosti, približila nam je ovu jedinstvenu slikarsku tehniku, koja potiče iz renesanse. Tehnika zgrafita, koja je u istoriji korišćena za izradu dekorativnih detalja na fasadama, a danas omogućava pun likovni  izraz, podrazumeva postavljanje slojeva toniranog maltera jedan preko drugog, a zatim prenošenje crteža na poslednji sloj i izrezivanje, grebanje, uklanjanje maltera dok se ne postigne željeni efekat.

 

Izloženi radovi nastali su tokom 2015. i 2016. godine, na predmetu Osnove monumentalnog slikarstva, koji vode vanredni profesor Nikola Kolja Božović i umetnički saradnik Nenad Nastić.

Pogledajte galeriju fotografija
02.03 – 21.03.2016. “Zahvat”, Izložba crteža Ivane Lazarević

Izložba prikazuje radove mlade autorke Ivane Lazarević, koji govore o sugestivnim pitanjima, odrastanju, strahu, komunikaciji sa svetom i sa sobom... Izložena dela, rađena u tehnici laviranog tuša i olovke, predstavljaju ilustraciju intimnih zapisa iz perioda značajnih događaja i emotivnih previranja u životu autorke. Izložbu je otvorila kustoskinja Jelena Gagić.

10.02 – 28.02.2016 Zaharije – Izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti

Na ovoj izložbi prestavljena su inovativna rešenja vizuelnog identiteta u oblasti agrara na ozbiljan, ali i duhovit način. Izložena dela rezultat su aktivnog rada studenata na modulu Grafički dizajn i na predmetu Grafičke komunikacije, a ujedno su i vizuelni omaž Zahariju Trnavčeviću, novinaru koji je preko 60 godina obeležavao medijski prostor Srbije, unapređujući kulturu, običaje i agrar svojim edukativnim emisijama. Dekan Fakulteta primenjenih umetnosti, profesor Zoran Blažina, mentor studenata, izjavio je da su studenti, pored odavanja počasti Trnavčeviću, uspešno primenili stečena znanja.

Pogledajte galeriju fotografija
18.01 – 30.01.2016 Mini akt – Izložba radova sa Međunarodnog konkursa

Na izložbi „MINI AKT“ predstavljeni su radovi umetnika iz različitih zemalja, inspirisani muškim i ženskim aktom. Izložba je nastala kao rezultat konkursa koji je organizovalo Udruženje umetnika i ljubitelja umetnosti „Široka staza“ iz Zemuna. Radove je prijavilo preko 100 umetnika iz različitih zemalja, a  stručni žiri koji je odabrao 40 najboljih radova činili su: istoričarka umetnosti Haira Jakovljević, fotograf Branko Brandajs, slikar Yasunari Ishida iz Japana i Boško Đuričković, direktor Udruženja “Široka staza“.

Pogledajte galeriju fotografija

2015

21.12.2015 – 14.01.2016. Izazovite vašu kreativnu stranu – Izložba radova darovitih radnika Komercijalne banke

Otvaranjem Izložbe „Izazovite vašu kreativnu stranu“ obeležen je rođendan Komercijalne banke. Izložbu čine radovi njenih talentovanih radnika, koji su pristigli na interni konkurs, organizovan povodom 45. godišnjice poslovanja.

 

Izložbu je svečano otvorio novi predsednik IO Komercijlane banke, gospodin Alexander Picker, naglasivši zadovoljstvo što se priključio timu vrednih, stručnih i posvećenih ljudi, koji, pored očekivanih profesionalnih bankarskih znanja, poseduju i kreativni umetnički potencijal.

 

Bez tematske ograničenosti, na konkurs se odazvalo 23 autora, pokazavši da slobodno vreme provode na kvalitetan način, kreirajući fotografije, crteže, grafike, rukotvorine i slike. Svoju kreativnu stranu izazvali su: Milena Sazdanović, Silvana Herceg, Vladimir Čitlučanin, Jelica Rašeta, Ivan Marković, Dijana Radonjić, Marko Katanić, Jovan Kokotović, Žarko Garović, Slobodan Ćirković, Bojana Simović, Vladislava Mrđa, Marijana Bošković, Bojana Jaćimović, Ivan Karić, Vučić Ćetković, Saša Vesić, Tamara Blagojević-Seničić, Višnja Vasić, Laura Jovanović, Boris Matić, Ljiljana Pavličić i Vladimir Stojšić.

 

Konkurs „Izazovite vašu kreativnu stranu“ bio je otvoren za sve zaposlene, a radovi su ocenjeni visokom ocenom profesora Marka Lađušića sa FPU, koji je zaposlenima bio na raspolaganju za stručne savete.

Pogledajte galeriju fotografija
25.11 – 18.12.2015 „Prostori igre“, izložba studentskih radova pozorišne scenografije

„Prostori igre“ prikazuju najreprezentativnije studentske radove pozorišne scenografije, koji su nastali na Fakultetu primenjenih umetnosti. Izloženi radovi tretiraju različitu problematiku scenskog i alternativnog prostora kao podloge za čitanje dramskih komada, od klasike do otvaranja brojnih kulturnih znamenitosti našeg glavnog grada.

Pogledajte galeriju fotografija
05.11 – 23.11.2015 “Više od vežbe”, izložba plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti

Na izlozbi „Više od vežbe“ u KomBank Art holu, koju je svečano otvorio poznati srpski književnik Ljubivoje Ršumović, posetioci su upoznati sa festivalskim plakatima studenata Fakulteta primenjenih umetnosti. Radovi, koji su nastali na predmetu Plakati, tokom proteklih nekoliko godina, a pod mentorstvom profesora Zdravka Mićanovića, predstavljaju umetnički doživljaj Međunarodnog festivala pozorišta za decu, prestižne manifestacije koja se održava tokom maja meseca u Subotici.

Pogledajte galeriju fotografija
14.10 - 03.11.2015. Strast i magija, izložba slika Biljane Ristić

Na svojoj izložbi “Strast i magija” umetnica Biljana Ristić publici je predstavila ciklus slika, rađenih uljem i akrilom, posvećen maslačcima. Na Biljaninim slikama maslačci predstavljaju personifikaciju zagrljaja, ljubavi, sna, lepote, strasti i magije. Izložbu je otvorio poznati pesnik Rajko Petrov Nogo, a magiju slika upotpunila je i magija reči pesnika Božidara Glogovca.

Pogledajte galeriju fotografija
30.09 – 11.10.2015. Izložba crteža Vladimira Matića Kuriljova, Ivana Stojkovića i Miloša Puača

Autori izloženih radova, Vladimir Matić Kuriljov, Ivan Stojković i Miloš Puač, predstavili su presek svog kreativnog rada u proteklih par godina, u vidu crteža, skica i ilustracija. Svaki od njih, kroz dugogodišnji rad, razvijao je svoj stil, a kažu da i dalje rade na usavršavanju i traganju za smislom koji donosi povučena linija. Različit opus stilova, tehnika i pristupa na radovima svedoči o individualnosti i integritetu sva tri autora.

Pogledajte galeriju fotografija
17.09 – 28.09.2015. Paralelno čitanje – Izložba instalacija Dunje Trutin i Luke Tilingera

Izložba „Paralelno čitanje“ rezultat je saradnje mladih autora Dunje Trutin i Luke Tilingera. Oboje su završili master studije: Dunja na Fakultetu likovnih umetnosti, a Luka - na Fakultetu primenjenih umetnosti. Na ovoj izložbi njih dvoje su prikazali umetničke instalacije koje predstavljaju ljudsko kretanje i njegovo sekvencioniranje. Izloženi radovi, po rečima mladih umetnika, čine najkonkretniji odraz njihovih aktuelnih razmišljanja, ali ujedno sugerišu moguće načine posmatranja i upotrebe podataka. Kroz instalacije su ispitivani odnosi elemenata iz okruženja, ponašanje i kretanje ljudi, kao i njihova komunikacija.

Pogledajte galeriju fotografija
13.09 – 15.09.2015. Entalpija – Izložba slika Marije Đokić

Mlada umetnica, koja je završila master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, posetiocima KOMBANK ART HOLA prikazala je svoje slike inspirisane promenama u prirodi, nastalim kao posledica savremenog života. Radovi predstavljaju iskustvo autorke okupljeno u ličnom suočavanju sa savremenim svetom.

Pogledajte galeriju fotografija
19.08 – 01.09.2015. Izložba crteža Tamare Žderić

Na izložbi „Crteži“ Tamara Žderić predstavlja svoje radove inspirisane sitnicama koje nas svakodnevno okružuju. Mlada autorka, koja upravo završava master studije na Fakultetu likovnih umetnosti, crtežima pokazuje da svet sagledava iz potpuno drugačijeg, zanimljivijeg ugla. Izloženi radovi rađeni su različitim tehnikama - od tuša i pera, ugljena, olovke u boji, do kolaža.

Pogledajte galeriju fotografija
16.07 – 17.08.2015 Moj Beograd dušu ima – Izložba fotografija

Prirodne lepote, znamenitosti, neobični detalji, prolazi i ćoškovi Beograda, koji čine dušu našeg grada, predstavljeni su na izložbi fotografija Fejsbuk grupe “Moj Beograd dušu ima”, koja broji skoro 14.000 članova. 48 autora je, svojim izloženim radovima, pokazalo i dokazalo da im je Beograd u srcu, bez obzira da li žive u njemu ili ne.

Pogledajte galeriju fotografija
01.07 – 14.07.2015. Nova priroda

Izložba slikaSuzane Blagojević, Ivane Babić, Nede Arizanović, Marije Đokić, Stefana Stančića, Vojislava Markovića i Radomira Milovića

 

Na svečanom otvaranju predstavljena je zajednička strast autora prema umetnosti, kao i njihov put traganja za inspiracijom u materijalnom svetu, realnosti, a pre svega u prirodi, kako urbanoj, tako i onoj drugoj koju manje poznajemo – šumama i planinama, koje se menjaju. Autori slika i crteža, koji te promene osećaju, su bivši studenti master studija Primenjeno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umentnosti, u klasi profesora Nikole Božovića.

Pogledajte galeriju fotografija
18.06 – 30.06.2015. Riba iz Japana – Gyotaku

izložba grafika Autor izložbe, Miodrag Stanišić, u svom kreativnom radu primenjuje japansku gyotaku slikarsku tehniku, malo poznatu tradicionalnu metodu “štampanja” ribljeg tela, koja potiče iz osamnaestog veka, od kada datiraju i najstariji napravljeni otisci. Razvili su je tamošnji ribari koji su na taj način beležili, i kao trofej čuvali, svoj ulov, u vreme kada fotografija nije bila široko dostupna. Na izloženim radovima predstavljene su vrste koje naseljavaju vode Japana, ali i one koje su prisutne u našoj fauni. Svi primerci su izrađeni ručno, na washi papiru, po uzoru na primerke iz najranije gyotaku faze, koja je akcenat stavljala na teksturu ribljeg tela, čime se dobija i najverniji prikaz oblika i veličine.

Pogledajte galeriju fotografija
09.06 – 17.06.2015. Psihodermija

Mina Šarenac i Olja Marković predstavile su fotografije koje su nastale kao produkt istraživanja mogućnosti i granica tela. Fokus je bio na različitim tretiranjima kože, koja je granica sa spoljnim svetom i preko koje se oseća i živi stvarnost kao takva. U seriji fotografija prikazano je ljudsko traganje za nekim intenzivnijim doživljajem, bilo kroz introspekciju, ili kroz fizički angažman, a u cilju uzmicanja melanholiji. Preko kože je prikazana relativnost ljudskih parametara za bol i užitak.

Pogledajte galeriju fotografija
04.06 – 07.06.2015 Dečiji atelje

Na izložbi su prikazani radovi umetnika uzrasta od 4 – 8 godina, inspirisani delima Henrija Matisa, Aleksandera Kaldera, Pabla Pikasa i Džeksona Poloka, nastali na radionicama u „Dečijem ateljeu“.  Deca su se oprobala u ulozi velikih umetnika, ali i u likovnim pravcima poput afričke i aboridžinske umetnosti i, na veliko zadovoljstvo njihovih mentorki Krune Domić i Bojane Atlije, pokazala jednostavnost i slobodu dečijeg likovnog rada.

Pogledajte galeriju fotografija
17.05. -01.06.2015. Prvih 25 šampionskih godina „Sportskog žurnala“

25. rođendan „Sportskog žurnala“ obeležen je postavkom plakata sa naslovnim stranama najtiražnijeg sportskog lista u Srbiji i regionu. Rođendanska izložba ujedno je i podsećanje na najveće uspehe srpskog sporta od 17. maja 1990. do danas.

U znak zahvalnosti za doprinos da Sportski žurnal bude apsolutni lider sportske štampe, redakcija je uručila specijalna priznanja prvom glavnom uredniku Zoranu Popoviću, porodici Aleksandra Tijanića i Miodragu Simeunoviću. 

Otvaranje izložbe uveličali su: Bora Stanković, Aleksandar Boričić, Ivan Ćurković, Zoran Laković, Zoran Popović, Ljubiša Tumbaković, Zoran Milinković, Svetozar Mijailović, Zvezdan Terzić, Miloš Marinković, Marko Grujić, Gordan Petrić, Zoran Mirković, Milovan Đorić, Milorad Krivokapić, Dejan Savić, Vladimir Vujasinović, Danilo Ikodinović, Darko Udovičić, Laslo Lukač, Dušan Borković, Slobodan Branković, Goran Obradović, Radmilo Armenulić, Predrag i Nenad Peruničić, Dejan Perić, Božidar Đurković, Milena Reljin, Dane Korica, Petar Popović, Ivan Đorđević, i mnoge druge ličnosti, kao i brojne kolege iz drugih redakcija stasale u Sportskom žurnalu.

Pogledajte galeriju fotografija
29.04 – 14.05.2015. Akt – Grupna izložba crteža studenata FPU

Studenti treće i četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti, pod pokroviteljstvom profesorke Daniele Fulgosi, na izloženim radovima predstavili su crtačko umeće putem akta, prikazujući svu šarolikost, svežinu i nadarenost svojih pristupa čoveku kao motivu i crtežu kao mediju.

Pogledajte galeriju fotografija
15.04 – 27.04.2015. Grafičke komunikacije - Fotoemotikoni

Mladi umetnici sa Fakulteta primenjenih umetnosti su, na radovima koje su izložili, prikazali svoj talenat za dramaturški hiperakcentovane fotografije, koje se ujedno nalaze u ulozi savremenih likovnih elemenata grafičkog dizajna. Autori radova, koje je za ovu priliku odabrao prof. Zoran Blažina, su: Aleksandar Bojanić, Veljko Vranjevac, Miloš Zlatanović, Stefana Maksimović, Milica Milivojević, Danilo Mimović, Irena Muhar, Nađa Olić, Filip Radić, Danilo Radović, Srđan Ristović, Nenad Ćirković, Vera Šaula i Aleksandar Ševaljević.

Pogledajte galeriju fotografija
30.03 – 14.04.2015. Slikarske tehnike – Izložba slika studenata FPU

Autori izloženih radova su studenti druge i treće godine Fakulteta primenjenih umetnosti. Na drugoj godini studenti izvode rad na dasci, nesvakidašnjom tehnikom jajčane tempere, a zadatak je portret po renesansnom majstoru i ikona, dok treća godina izvodi portret, figuru i pejzaž u klasičnoj uljanoj tehnici na platnu.

Slike su nastale na predmetu slikarske tehnike, na kojem se izučavaju materijali koji se koriste pri stvaranju slike i osnovne tehnike štafelajnog slikarstva, od tradicionalnih do savremenih metoda. Birajući određeni materijal, mladi umetnici čine prvi korak ka ostvarenju svoje unutrašnje slikarske vizije.

Radovi predstavljeni na izložbi odabrani su uz pomoć profesora Slobodana Kajteza, docentkinje Mine Glogovac i stručnog saradnika Milana Pantelića sa FPU.

Pogledajte galeriju fotografija
20.03 – 29.03.2015 „Sačuvajmo čudesne vrste“

 Nesvakidašnjom izložbom fotografija obeležen je 50. rođendan IUCN Crvene liste ugroženih vrsta i podržana je plemenita ideja - promocija zaštite životinja i prirode u Srbiji.

Posetioci izložbe „Sačuvajmo čudesne vrste“ dobili su priliku da saznaju mnoge zanimljivosti o čudesnim vrstama koje moramo da sačuvamo, ali i da vide fotografije ugroženih vrsta koje se nalaze na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Pogledajte galeriju fotografija
18.02 – 16.03.2015. „Sekvence“ – Izložba plakata, ilustracija i crteža Luke Tilingera

Izložbom „Sekvence“ Luka Tilinger pokazuje svoj raskošni talenat za grafiku, ilustraciju i oblikovanje knjige. Među izloženim umetničkim radovima, kojima je predstavljeno ponovno oživljavanje pokreta, su  knjige - eksperimentalna i bibliofilska izdanja, ilustracije, plakati, kao i mali crteži. Izloženi radovi nastali su tokom prethodne dve godine, u periodu kada je Luka pohađao četvrtu godinu osnovnih studija i master studija na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Pogledajte galeriju fotografija
03.02 – 10.02.2015 „Umetnost Irana“ – Izložba slika prof. dr Sejeda Hasana Soltanija

Na svojoj izložbi „Umetnost Irana“ poznati iranski umetnik, prof. dr Seyed Hasan Soltani, apstraktnim delima rađenim akrilnom tehnikom, predstavio je novi pogled na tradicionalne iranske minijature. Izložene apstrakcije, oku posmatrača, otkrivaju ptice, kao simbole ljubavi, ljubaznosti i srdačnosti.


Izložbu je otvorio Mađid Fahimpur, Ambasador I.R. Iran u Beogradu, a prisutnima su se  na otvaranju obratili i umetnik i dr Mahmud Šalui, direktor Centra za kulturu I. R. Iran u Srbiji.

 
Pogledajte galeriju fotografija
14.01 – 02.02.2015 Sećanje u koracima – Izložba slika Silvane Herceg

Na izložbi „Sećanje u koracima“ predstavljene su slike autorke Silvane Herceg, naše koleginice iz Komercijalne banke, koja, u slobodno vreme, uljem na platnu i hiperrealizmom, otkriva svoja sećanja i sve ono što je u životu inspiriše. Svaka njena slika je priča za sebe i odiše jednom posebnom emocijom i nadahnućem.

Pogledajte galeriju fotografija

2014

08.12 – 26.12.2014. Korporativna pandemonija - Izložba stripa Aleksandra Zolotića

Nakon 59. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu i osvojene nagrade ULUPUDS-a za strip izdanje godine, strip album Korporativni pandemonijum autora Aleksandra Zolotića predstavljen je na izložbi u KomBank Art holu. Korporativni Pandemonijum je retrofuturistički grafički roman o današnjem svetu koju stvaraju moćnici i njihove korporacije, u kome autor otkriva svoju viziju savremenog društva, kroz ilustracije koje izražavaju i istražuju lične stavove i oblikuju reakcije na aktualne društvene teme, upotrebom simboličnih figura i metaforičnih spojeva.

Pogledajte galeriju fotografija
18.11. – 05.12.2014. Boja kod vajara

Budući vajari, a sadašnji studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, pokazali su svoj slikarski talenat na izložbi „Boja kod vajara“. Svoje radove, nastale tokom školske godine na predmetu slikanje, izložilo je deset mladih umetnika: Olivera Vanić, Vuk Spalajković, Teodora Terzić, Jovan Spasović, Ružica Erić, Dušan Božić, Teodora Vojinović, Milivoje Aksentijević, Sofija Gogić i Nikola Obradović, a autor izložbe, mr Milica Crnobrnja Vukadinović, docent Fakulteta primenjenih umetnosti  u Beogradu, ističe da „neposredno iskustvo slikanja studentima pruža mogućnost razvijanja većeg senzibiliteta za boju, doprinosi dubljoj analizi moduliranja posmatranog, kao i negovanju i usavršavanju opšte likovne percepcije. Svoja saznanja i kreativna ispoljavanja studenti mogu različito koristiti u daljem profesionalnom i istraživačkom radu.“

Pogledajte galeriju fotografija
20.10. - 07.11.2014. Beograd, grad čuda

Na izložbi su prikazani najbolji radovi 17 studenata završne godine osnovnih i master studija FPU, koji su rađeni na temu "Beograd grad čuda". Izložena dela su, zapravo, vizuelna rešenja za srpsku prestonicu - bilborde, plakate i oglase, koji predstavljaju Beograd kao kandidata za evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Kako kaže profesor Zdravko Mićanović, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, autori izloženih radova su "rasklapajući" temu gotovo doslovno sledili jednu, postfestum otkrivenu, misao Mome Kapora: "Beograd, ustvari i nije grad. On je metafora, način života, ugao gledanja na stvari."

Pogledajte galeriju fotografija
06.10 – 19.10.2014. Art animals Blue – Izložba slika Danice Masniković

Nastavljajući ciklus posvećen kultu prirode i životinjskom svetu „Art animals“, akademska slikarka Danica Masniković na ovoj izložbi predstavlja svoja najnovija ulja na platnu. U svom prepoznatljivom stilu, jarkih boja i snažnog gesta, umetnica iznova oživljava tihe, gotovo nevidljive junake sveta koji nas okružuje, onog sveta koji nestaje u vrtlogu civilizacijskog haosa. Za svoja dela Danica kaže:

„Moje slike su izraz onog što osećam, mojih misli, sna o životu, one su svojevrsna sublimacija života, riznica mojih sećanja, moji spokoji i nemiri, moje bure i mirne luke. Ono što slikam su velika i mala bića sveta, nearanžirane i neprekomponovane prirode, već čiste izvorne.“

Pogledajte galeriju fotografija
15.09 - 02.10.2014 Inland Empire - Izložba crteža Bogdana Dobrote

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi, pod nazivom "Inland Empire", Bogdan Dobrota prikazuje dela kojima pokušava da razume svet oko nas i u nama i pronađe nov način življenja - u skladu sa prirodom. Izložbena postavka ovog mladog umetnika približava nam vezu čoveka, prirode i univerzuma.

Pogledajte galeriju fotografija
20.08 - 10.09.2014. "Vitraž i mozaik u savremenom enterijeru i eksterijeru" - Autorska izložba mr Desimira Denića

Izložba "Vitraž i mozaik u savremenom enterijeru i eksterijeru" mr Desimira Denića, vanrednog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, prikazuje izvedene slikarske projekte na javnim mestima u Beogradu i okolini. S obzirom da se ovi projekti nalaze na različitim lokacijama, izložbenu postavku čini foto dokumentacija, koja ova dela primenjenog slikarstva čini dostupnim kulturnoj javnosti. Predstavljeni radovi rezultat su kreativnog rada autora i simbioze likovnog dela i arhitektonskih mogućnosti.

Pogledajte galeriju fotografija
24.07 - 15.08.2014. Izložba crteža Međunarodne likovne kolonije Tršić

Postavka obuhvata 50 originalnih crteža mladih autora – učesnika Međunarodne likovne kolonije u Tršiću, koja postoji već 15 godina.
Otvaranju Izložbe u KOMBANK ART HOLU prisustvovali su, pored naših, i studenti umetnosti iz Meksika, čiji su radovi izloženi.
Iako koncepcijski različiti, svi izloženi crteži predstavljaju sredinu iz koje umetnik dolazi, kao i okruženje u kojem je stvarao tokom učešća u Koloniji. 

Pogledajte galeriju fotografija
01.07 - 15.07.2014. Pogled odavde – Izložba crteža Tamare Branković

Prva samostalna izložba Tamare Branković prikazuje „Pogled odavde“ - skrivene, drage, stare i nove prostore Beograda, kao likovno oblikovane arhitektonske elemente. Izloženi crteži dokaz su da ova mlada scenografkinja doživljava Beograd kao neiscrpnu temu, inspiraciju i polaznu tačku svojih umetničkih istraživanja. Rađeni u kombinovanoj tehnici, radovi su zamišljeni da stoje kao grupa, opisuju atmosferu i pričaju priču jednog zapamćenog trenutka, jedne ulice ili kvarta.

Pogledajte galeriju fotografija
09.06 - 20.06.2014. Reciklaža: Izložba kostima od reciklažnog materijala

Izložba "Reciklaža" rezultat je međunarodne saradnje tri fakulteta iz regiona: Fakulteta za dizajn iz Trzina, Tekstilno tehnološkog fakulteta iz Zagreba i Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda. Na ovoj izložbi svoje radove, kostime i instalacije predstavilo je više od 30 studenata iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Zajedničko za sve izložene radove je da su stvoreni od reciklažnog materijala, da pokazuju da je za umetnost potrebno malo mašte i mnogo volje, i da se kroz umetnost može podići svest o razvoju ekologije i očuvanju planete Zemlje.
Posle beogradske premijere u KOMBANK ART HOLU "Reciklaža" će u novembru biti postavljena u Muzeju grada Zagreba, a u janurau 2015. godine i u Etnografskom muzeju u Ljubljani.

Pogledajte galeriju fotografija
27.05. - 30.05.2014. Humanitarna izložba – Donacijom do umetničkog dela

Na humanitarnoj izložbi postavljeni su radovi studenata i profesora Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, SilkSkrin umetničkog tima, kao i fotografije iz serijala „Uspomene iz dubine“ Janeza Kranjca i Ivane Orlović Kranjc.
Izložba je, uslovno rečeno, prodajnog karaktera: posetilac, zainteresovan za određeni rad, preuzima ga odmah po dostavljanju dokaza da je izvršio uplatu na namenski humanitarni račun Vlade Republike Srbije / 840-3546721-89 / u iznosu jednakom ili većem od iznosa koji je za taj rad označen kao minimalni.
Posetioci imaju priliku da donacijom dođu do umetničkog dela, ali i da dobiju mali poster kao znak zahvalnosti za slanje poruke na 1003.

Pogledajte galeriju fotografija
17.05. 2014. Izložba radova SilkSkrin umetničkog tima

Silkskrin tim čine Natalija Dabić, Milica Pantelić, Nikola Korać i Željko Lončar. Ovih četvoro mladih vizuelnih stvaralaca iz Beograda promovišu autorski izraz u oblasti grafičkih komunikacija, a na izložbi u KOMBANK ART HOLU prikazuju radove iz dva ciklusa printova: Me, Myself and I i Silkskrin, koji su izvedeni u tehnici ofseta i digitalne štampe na foreksu, i koji predstavljaju pop-kulturne citate, street art, ilustraciju i inkorporaciju likovnosti u dizajn i dizajna u likovnost.

Pogledajte galeriju fotografija
24.04 – 15.05. 2014. Brain Turbulence: Izložba slika Milene Stanisavljević

Milena Stanisavljević, studentkinja master studija beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, na svojoj prvoj samostalnoj izložbi predstavlja svoje svoje vizije čovekovih misli i dešavanja u ljudskom mozgu u savremenom društvu. Nesvakidašnjim formama, od kojih neke podsećaju na mikroorganizme i ćelije, mlada slikarka pokušava da dotakne svest o životu i tome koliko je čovek danas u svojoj tehnološkoj turbulenciji postao nesvestan. Ona predstavlja ljudski mozak u sopstvenom prostoru, pre svega njegove misli, onakvim kakve zaista jesu, mističnost, lepotu, ali isto tako izopačenost koja se kosi sa prethodnim, zlurade postupke i sve ono što nas može učiniti iskrenim bićima.

Pogledajte galeriju fotografija
03.04 – 22.04.2014. Premijera: Izložba skulptura - Živorad Ciglić Cigla

Živorad Ciglić Cigla: Umetnik, čija inspiracija je sam život, koji je od metala, drveta i kamena stvorio brojne poznate skulpture i spomenike postavljene u dvadesetak zemalja Evrope i Amerike, na ovoj izložbi predstavio je preko trideset novih dela i KOMBANK ART HOL pretvorio u bajkovito mesto, koje vraća sećanja na detinjstvo. Izložbu je otvorio književnik Petar Lazić, a Srđa Zlopogleđa, Rajska ptica, Odraz sunca, Poljubac, Drekavac, samo su neke od skulptura koje su privukle brojne posetioce izložbe, čime je ispunjena želja autora da njegove nove radove vidi što veći broj ljudi, jer, kako on to iskreno priznaje, „svaki stvaralac radi sa željom da što više naroda vidi njegovo delo, pogotovo slikari i vajari koji u osami provode vek, a izložba je trenutak izlaska u javnost“.

Pogledajte galeriju fotografija
20.03 – 02.04.2014. Šta vas čeka? Dnevnik događaja na 55. Venecijanskom bijenalu - Vladimir Perić i Milica Stojanov

Vladimir Perić i Milica Stojanov ovom izložbom pokazuju kako izgleda učešće na prestižnom Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji, iz perspektive autora. Autori su izložbu postavili u nadi da će pokrenuti dijalog o konkretnim promenama koje treba uvesti, kako bi se u budućnosti prevazišli problemi koji su pratili prošlogodišnji, ali i prethodne nastupe Republike Srbije na Venecijanskom bijenalu. Izložba ima i edukativni potencijal, i mladim autorima, čijem stvaralaštvu je prostor KomBank Art hola prvenstveno namenjen, ukazuje kako spoljni faktori utiču na delovanje umetnika i kako, i u neadekvatnim uslovima, optimistički nastaviti vlastito stvaralaštvo.

Pogledajte galeriju fotografija
05.03 – 18.03.2014. Nameštaj, arhitektonski i urbani dizajn – izložba radova studenata FPU

Izložba predstavlja presek rada na odseku Dizajn enterijera i nameštaja FPU u Beogradu, kroz izabrane radove studenata u proteklih pet godina. Studenti su radili na specifičnim zadacima iz oblasti dizajna unutrašnjeg prostora, dizajna nameštaja, kao i dizajna manjih urbanih celina, obrađujući programske teme na predmetima Unutrašnja arhitektura, Nameštaj, Dizajn urbanog prostora i Stilska unutrašnja arhitektura. 
Na ovoj izložbi, čiji je autor dekan FPU, profesor Zoran Bulajić, prikazani su radovi 39 studenta.

Pogledajte galeriju fotografija
10.02 – 02.03.2014. Prozor u iransku umetnost: Tri umetnika, trideset umetničkih dela - Džalil Džokar, Golam-Ali Taheri i Saber Safai

U saradnji sa Kulturnim centrom Ambasade I.R. Irana u Beogradu, našoj publici prikazano je 30 originalnih dela 3 velika savremena iranska umetnika. Džalil Džokar, osnivač škole fraktalizma u Iranu, predstavio je svoje maestralne minijature, a Saber Safai, slikar koji se bavi kaligrafijom, svoja kaligrafska dela i slikarsku kaligrafiju. Njih dvojica su se i lično družili sa posetiocima izložbe, dok je treći autor, slikar Golam-Ali Taheri, predstavljen svojim impozantnim platnima. 
Izložbu su otvorili ambasador Irana u Beogradu, njegova ekselencija Mađid Fahimpur i ataše za kulturu Kulurnog centra Ambasade I.R. Irana, dr Mahmud Šalui.

Pogledajte galeriju fotografija
21.01 – 07.02.2014. Dizajn štampanog tekstila - izložba radova studenata FPU

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti sa odseka Dizajn tekstila na ovoj Izložbi prikazuju svoje originalne radove - umetničke tapete, koje omogućavaju transformisanje ambijenta i ostvarivanje novih vizuelnih svojstava enterijera. Primenjeni su raznovrsni materijali, od tradicionalnih, do neobičnih, čak i recikliranih, kojima se ostvaruju nova vizuelna svojstva, kompozicije sa efektima tekstura, mekih, reflektujućih i trodimenzionalnih oblika. 
Autor Izložbe je prof. Ivana Veljović, a radove su izložili: Katarina Galić, Milica Davidović, Aleksandra Ilić, Marina Krupniković, Sanela Lugonja, Milica Marinković, Angelina Perić, Danijela Todorović, Ana Cvijanović, Ana Čabrilo i Divna Čolić.

Pogledajte galeriju fotografija

2013

23.12.2013. Grafika knjige - izložba radova studenata FPU

Na Izložbi su predstavljene originalne knjige, koje su stvorili studenti Fakulteta primenjenih umetnosti kao svoje diplomske radove na predmetu Grafika knjige kod profesora Jugoslava Vlahovića i Mirjane Živković. 
Reč je o bibliofilskim knjigama nesvakidašnjeg dizajna, koje se prave u samo nekoliko primeraka, posebnim umetničkim postupkom, ručnom izradom, na specifičnom papiru. Kroz stvaranje ovakvih umetničkih dela, studenti objedinjuju stečena znanja iz oblasti crtanja, ilustracije, tipografije, grafike, a u novije vreme i fotografije.
Radove su predstavili: Ivana Modrlanović, Nemanja Živković, Igor Andrić, Milica Šolajić, Jelena Lučić, Marija Đeranović, Miloš Jurić, Vojislav Nikčević, Jelena Bajčetić, Nevena Marković, Luka Tilinger, Bransilav Pantić i Milica Golubović.

Pogledajte galeriju fotografija
06.12.2013. Uspomene iz dubine - Ivana Orlović Kranjc, Janez Kranjc

Golim okom nevidljivi detalji i stanovnici okeanskih i morskih dubina predstavljeni su na izložbi podvodnih fotografija „Uspomene iz dubine“. Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc, koji se bave podvodnom fotografijom deset godina, prikazali su „dnevnik“ svojih ronilačkih avantura u Indijskom okeanu, Crvenom, Jadranskom i Sredozemnom moru, i odškrinuli prozor kroz koji se pruža pogled na tajanstven i uzbudljiv svet ronjenja.

Pogledajte galeriju fotografija
25.11.2013. Crtež kao vizuelni jezik, projekat „Telo“ - izložba radova studenata FPU

Ljudska figura, večita umetnička zagonetka i inspiracija, motivisala je 39 studenata Fakulteta primenjenih umetnosti da na izložbi „Telo 4“ predstavi svoje crteže - skupove različitih doživljaja i viđenja figure čoveka.
Serija izložbi „Telo“ predstavlja raznovrsne radove studenata FPU, koje povezuje telo kao motiv, a na prethodnim izložbama Telo 1, 2 i 3, učestvovalo je skoro 100 mladih umetnika. Većina tih crteža pokazuje da su umetnici individualno percipirali ljudsku figuru, prilazeći joj sa različitih umetničkih pozicija.
Autor Izložbe je prodekan FPU, profesor Marko Lađušić.

Pogledajte galeriju fotografija
12.11.2013. Portugalski azuležo – Savremeni dijalozi

Azuležo - dar Portugala svetskoj kulturi. Istovremeno, zaštitni znak portugalske kulture. Inspirativan je spoj umetnosti i arhitekture, i dekorativan i sjajan; nadahnuće za mnoge druge oblike i tehnike. U prevodu s arapskog, mali obojeni kamen, ali je zapravo reč o oslikanoj glaziranoj keramičkoj pločici. Najpre ukras kupola crkvi i unutrašnjih zidova kuća, da bi se potom pojavio na fasadama kojima se svet i danas divi. 
Izložba Portugalski azuležo – Savremeni dijalozi rezultat je saradnje Instituta Kamoiš i Narodnog muzeja azuleža. Postavljana je širom Evrope, a do naše publike je stigla zahvaljujući saradnji Ambasade Portugala, Fakulteta primenjenih umetnosti i Komercijalne banke. 
Izložba koja predstavlja jedan osvrt na poreklo i istoriju proizvodnje azuleža u portugalskim industrijskim centrima od srednjeg veka do danas, kao i na njegovu upotrebu u modernom dobu, otvorio je Ambasador Portugala u Beogradu, njegova ekselencija gospodin Augusto Saraiva Peixoto.

Pogledajte galeriju fotografija
21.10.2013. Industrijski dizajn - izložba radova studenata FPU

Radove su izložili studenati industrijskog dizajna FPU: Aleksandar Mišić, Ivan Aranđelović, Boris Stanimirović, Filip Leginj, Anica Dimitrijević, Eleonora Sergijević, Marko Vukićević, Aleksandar Vuleta, Sonja Pavlović, Mihajlo Sopić, Mirko Vujičić, Stefan Bolpačić, Bojan Reljić, Miloš Milivojević, Mihajlo Gačić, Mila Stepanović, Vladimir Šipka, Stefan Vulić, Sandra Tatić, Ivana Ubović. 
Autor izložbe, profesor Nikola Knežević, naglašava: „Industrijski dizajneri imaju veoma važnu ulogu da neprestanim preispitivanjem tehnologije, oblika, ergonomije, funkcije i estetike industrijskih proizvoda doprinesu poboljšanju sveopšteg kvaliteta. Odsek industrijski dizajn FPU godinama unazad uspešno obrazuje dizajnere industrijskih proizvoda. Veliki broj njih svoju profesionalnu karijeru nastavlja u inostranstvu, gde postižu zavidne rezultate. Želja nam je da svoj talenat i znanje počnu, u većoj meri, da koriste u svojoj zemlji.“

Pogledajte galeriju fotografija
30.09.2013. Vizuelni identitet - izložba radova studenata FPU

Izložba radova studenata IV godine grafičkog dizajna FPU na predmetu Grafičke komunikacije.
Autor izložbe je profesor Zoran Blažina, a svoja razmišljanja na temu vizulenog identiteta prikazuju, i, svojim – vizuelnim jezikom sa publikom komuniciraju: Aleksandar Andrejić, Igor Bubanja, Svetlana Vučić, Marko Danilović, Ivana Zotović, Stevan Ivić, Jelena Lugonja, Maja Maksimović i Jovana Pavlović.

Pogledajte galeriju fotografija
22.04.2013. Četvrtak za svica pesme, Zorica Bajin -Đukanović i Srđan Pečeničić

Autori izložbe “Četvrtak za svica pesme” su Zorica Bajin- Đukanović, književnik, i Srđan Pečeničić, ilustrator. Ovom izložbom Zorica Bajin- Đukanović obeležava 40 godina svog stvaralaštva. 
Zorica Bajin-Đukanović piše za decu i odrasle, a bavi se i umetničkom fotografijom. Zastupljena je u antologijama, hrestomatijama, udžbenicima, čitankama, lektiri i bukvarima. 
Pesme su joj i komponovane i prevođene i nagrađivane, a mnoge od njenih pesama, namenjenih deci, “oživljene” su ilustracijama Srđana Pečeničića i redovno objavljivane u “Politici za decu”. Upravo te, ilustrovane, pesme za decu prikazane su na Izložbi “Četvrtak za svica pesme”.

Pogledajte galeriju fotografija
26.02.2013. Izložba pasa - Kosta Milovanović

Izložba stripova, nazvana „Izložba pasa“, autora Koste Milovanovića, otvorena je povodom objavljivanja stote epizode stripa “Psi”, koji u “Politici” izlazi od 2007. godine. 
Kosta Milovanović je dugogodišnji saradnik Politike za decu. Magistrirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i bavi se slikarstvom, dizajnom, ilustrovanjem knjiga i udžbenika, dizajniranjem materijala za nacionalne i internacionalne kampanje... Milovanović je održao veliki broj autorskih izložbi u zemlji i svetu. Izdvajaju se: “Drugačiji pogled”, održana u Finskoj i Beogradu 1995, i “Muškarac, žena, grad” u organizaciji Francuskog kulturnog centra i REX-a 2001.

Pogledajte galeriju fotografija
06.02.2013. Mihajlo Mitrović: 50 godina arhitekture u “Politici”

Predstavljene su fotografije zgrada koje je čuveni arhitekta projektovao, kao i njegovi crteži zgrada koje su ga inspirisale u dugogodišnjem radu. Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Politika, uručio je profesoru Mitroviću zahvalnicu za njegov pedesetogodišnji angažman u Politici. 
Neka od Mitrovićevih najvećih dela su: Geneksove kule u Beogradu (Zapadna kapija), hram Sv. Vasilija Ostroškog u Beogradu, odmaralište Narcis na Zlatiboru, stacionar OUN u Banji Koviljači, hotel Putnik, zatim Vrnjački ciklus: topla voda Snežnik, Slatina, Rimski izvor, Jezero, kao i veći broj stambenih zgrada u Srbiji.
Prof. dr Mihajlo Mitrović izlagao je samostalno u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Salonu MSU u Varšavi, zatim u Vroclavu, te na kolektivnim izložbama u Milanu, Njujorku, Rabatu, Gracu. U Politici 42 godine piše kolumnu o arhitekturi. Za predsednika Akademije arhitekture izabran 1999. godine.

Pogledajte galeriju fotografija

2012

27.11.2012. Slavimir Stojanović: 12 ekoloških zapovesti

Izložba je deo istoimenog projekta koji ovih dana slavi 18 godina od osnivanja, a pokrenut je od strane tadašnjeg kreativnog tima agencije „M.R. ČEH", danas okupljenog u NVO „Odgovornost". Ova organizacija, uz podršku Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura" Univerziteta Singidunum, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Komercijalne banke, izložbom „12 ekoloških zapovesti" i pokretanjem web sajta www.12ekoloskihzapovesti.rs, želi da „zapovesti" ponovo dobiju na aktuelnosti i da, u opštem interesu, zaista zažive u celom društvu.

Pogledajte galeriju fotografija
04.09.2012. Milan Konjović: Povratak u Pariz

Izložbu „Milan Konjović: Povratak u Pariz” čini 25 slika iz bogate zbirke koju poseduje Galerija Milana Konjovića iz Sombora. 

Milan Konjović je od ranih godina svog stvaralaštva bio posvećen Parizu. Na salonima je učestvovao od 1926, i prvi put je samostalno izlagao takođe u Parizu. Autor izložbe, Sava Stepanov, rekao je na otvaranju da mu je bilo veliko zadovoljstvo da odabere dela koja će biti prikazana na ovoj izložbi. Pre Beograda, slike iz ove postavke bile su izložene u Parizu i Novom Sadu i deo su obeležavanja stogodišnjice Konjovićevog stvaralaštva.

Pogledajte galeriju fotografija

2011

30.04.2011. Izložba skulptura Jova Petijevića

Na otvaranju Izložbe skulptura Jova Petijevića nadahnuto je govorio pisac Milan Vidojević, a njegove skulpture izrađene u drvetu i same pričaju svoju priču. Stalno ponesen najplemenitijim svojstvima drveta, ovaj umetnik u njemu nalazi uvek novu inspiraciju. Skulptor Jovo Petijević ima za sobom više od 90 samostalnih i 30 kolektivnih izložbi, a njegova dela se nalaze u privatnim kolekcijama i galerijama mnogih zemalja. Petijevićeva skulptura Majke Tereze već dugo oplemenjuje prostor Nobelovog instituta u Oslu.

Pogledajte galeriju fotografija